Säkert har många av dina kunder problem med dåliga dräneringar redan idag, och problemen lär inte bli färre. Om man ska tro klimatexperterna, lär skyfall komma allt tätare i framtiden, så det gäller att dränera ordentligt om det ska hålla.
Använd alltid rörsystem som är godkända och NordicPolyMark-märkta för nordiska förhållanden. Röret ska vara styvt och minst 100 mm i diameter för att få en väl fungerande dränering. Det läggs med en lutning om 5 cm på 10 meter och rörets hjässa ska alltid ligga lägre än underkanten på husgrunden.
På marknaden förekommer olika typer av fuktspärrar. Ett bra alternativ är T-Spärr från T-Emballage, ett effektivt system som bygger på väl beprövad teknik med en P-märkt och godkänd fuktskyddsmatta. I systemet ingår också en rad tillbehör som gör monteringen enklare. Mattan är tillverkad av HD-polyeten och har en luftspalt på 8 mm. Åldersbeständigheten är minst 50 år.
Tillsynsbrunnen blir högsta punkt på ledningen med lutning till rensbrunnen, så man enkelt kan komma åt att spola systemet. Från rensbrunnen ansluts därefter dagvattnet. Tänk på att inte ansluta dagvatten från t.ex. takytor, källartrappor eller garageinfarter direkt till dräneringssystemet. De bär smuts med sig och ska avledas till ett tätt dagvattensystem. Likaså får inte brunnar med t.ex. vattenlås anslutas eftersom de riskerar att sätta igen systemet.
Grusbädden och återfyllnadsgruset ska vara tvättad för att ge en stor genomsläpplighet för vatten och eliminera igensättning. Se till att inga stora stenar ligger mot röret som kan skada dräneringsröret över tid.
Gelias fiberduk är tillverkad av polypropylenfiber som nålfiltats och/eller termiskt bundits till en duk med goda hållfasthets- och dräneringsegenskaper och den uppfyller samtliga krav enligt NorGeoSpec 2002.
Sveriges Fria Bygghandlare AB, fd Woody Bygghandel AB, har rötter som går tillbaka till 1940-talet och är därmed ett av Sveriges äldsta företag inom frivillig fackhandel. Idag samlar företaget 36 delägarföretag, med ca 70 anläggningar runt om i Sverige och en gemensam omsättning på över 4 miljarder kronor. Sveriges Fria Bygghandlare AB ägs av fria entreprenörer som fattar sina egna beslut, mitt i den verklighet där de lever och verkar. Samtidigt som de har en stark gemenskap och ett nära samarbete med de andra delägarna, inte minst inom inköp, marknadsföring, försäljning, utbildning och hållbarhet.