• Lånesläp*
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar

  Underhåll trallen i fyra enkla steg

  Underhåll trallen i fyra enkla steg

  En gång om året är det dags för en översyn av trädäcket. Tänk på att rengöring och oljning tar två dagar inklusive torktid, så det gäller att planera. Så här får du bäst resultat.

  1. Laga eller byt ut

  Börja med att byta ut eventuellt trasig skruv eller spik och se till att alla skruvhuvuden och spikskallar kommer i nivå med brädans översida. Passa på att komplettera med en extra infästning eller byta ut någon bräda om det behövs.

  2. Tvätta rent

  Ibland räcker det med vatten men har du alger eller mögel, spruta på exempelvis Grön-Fri från Jape som får ligga på över natten.

  Byt sedan till Nordsjö Tinova Wood Cleaner som både rengör och bleker träet. Plasta först över det du vill skydda. Spola av däcket med vatten. Fördela medlet jämt på den blöta träytan med tryckspruta. Tänk på att inte hålla munstycket för nära vid högtryckstvätt, det kan slita på träet.

  Skrubba med terrassborste i brädornas längdriktning, Anza har en bra modell. Skölj med mer vatten medan du jobbar. Skölj av och låt torka. Nu har ditt trä blivit rent och fått en ljusare nyans. Vill du, kan du bleka det ytterligare med blekmedel för trä så ser det ut som nytt.

  Tips! Rengör altanen när det regnar så får du ett supersmidigt arbete.

  3. Slipa bort

  Slipa bort vassa kanter, stickor och ojämnheter. Ta ett extra varv så att det blir helt barfotavänligt. Borsta av slipdammet ordentligt så det inte fastnar i oljan.

  Tips! Med Anzas Altanverktyg 2-i-1 kan du slipa och olja utan att kravla omkring på alla fyra. Produkten innehåller både slipverktyg och dyna. Bekvämt och praktiskt. Komplettera med en liten slipkork för kanter och småytor.

  4. Olja in

  Tänk på att det ska vara ett tunt och jämnt lager olja, har du för tjockt med olja spricker och flagnar det. Använd en svamp eller dyna. Stryk i samma riktning som träets ådring och gör klart några brädor i taget så slipper du överlappningsmärken.

  Nordsjö Tinova UV Super Terrace skyddar mot fukt, sprickor och solstrålar. Stryk 1-2 gånger. Använd en pensel till mellanrummen och andra svåråtkomliga ställen.

  Tips! Det blir bäst att olja när det är torrt och lite skuggigt. Undvik starkt solsken och kvällsdagg.

  Vi hjälper dig fixa underhållet!

  Besök din lokala bygghandel för att få fler tips och se vilka leverantörer som har underhållsprodukter som passar just ditt trädäck. Vi har ett brett sortiment av kvalitetsprodukter och kunniga säljare som är vana att fungera som bollplank, rådgivare och problemlösare vid såväl stora som små projekt.