Fogskum är en oumbärlig produkt vid nybyggnation- och renovering på grund av dess mångsidighet och effektivitet. Fogskum expanderar kraftigt när det appliceras och bildar en stark och isolerande skumstruktur. Fogskum har många fördelar och användningsområden.
Sika har tre typer av fogskum: Traditionellt PUskum, Isocyanatfritt STPskum och PUskum med låg isocyanathalt.
För att använda PU-skum yrkesmässigt måste man genomföra en härdplastutbildning och läkarundersökning. STPskum är säkrare att använda tack vare att det är isocyanatfritt, men kostar mer att tillverka samt att det sväller inte lika mycket som ett PUskum. Vårt PUskum med låg isocyanathalt är dock befriat från härdplastutbildningskravet.
Ibland sväller fogskum dåligt, varför?
Fogmassa sväller och härdar med hjälp av fukt som finns i luften. Om det är låg luftfuktighet påverkar det härdningen. Genom att först fukta ytorna, med till exempel en sprayflaska, försäkrar du dig att skummet utvidgar sig snabbt, jämnt och härdar bra.
Vad är fördelen med att använda fogskumpistol?
Att köpa till fogpistol kostar en del, men det har man igen i det långa loppet. Det är lättare att kontrollera flödet med en fogpistol. Du får ett jämnare och bättre skum och du får ut mer volym ur skumflaskan. Tänk på att rengöra fogskumpistolen direkt när du har skummat klart.
Hur rengör jag, får bort, skumrester och spill?
Ohärdat skum tas bort med rengöringsduk Sika® Cleaner-350H eller aceton. Härdat skum tas bort mekaniskt.
Varför sväller Isocyanatfritt skum inte lika mycket som PUskum?
Det är två olika skumtyper med olika egenskaper. PU-skum ger stor volym snabbt, exempel Sika Boom®-157 All Seasons, medans isocyanatfritt skum, exempel Sika Boom®-461 Top, utvidgar sig mer behärskat och förutsägbart.
Ett mellanting är vårt fogskum med låg isocyanathalt, Sika Boom®-163 Evolution, där du slipper kravet på härdplastutbildning samt att det sväller betydligt mer än det isocyanatfria skummet.
Sveriges Fria Bygghandlare AB, fd Woody Bygghandel AB, har rötter som går tillbaka till 1940-talet och är därmed ett av Sveriges äldsta företag inom frivillig fackhandel. Idag samlar företaget 36 delägarföretag, med ca 70 anläggningar runt om i Sverige och en gemensam omsättning på över 4 miljarder kronor. Sveriges Fria Bygghandlare AB ägs av fria entreprenörer som fattar sina egna beslut, mitt i den verklighet där de lever och verkar. Samtidigt som de har en stark gemenskap och ett nära samarbete med de andra delägarna, inte minst inom inköp, marknadsföring, försäljning, utbildning och hållbarhet.